Egg

FOR NYBEGYNNERE

Å begynne med fjærfe

Egg



Drømmer du om å kunne plukke ferske egg fra egne høns?


Å plukke egg fra egne høns – i egen hage, er en ren fornøyelse. Med tiden har det blitt mer og mer populært med kortreist mat -  Hva er vell mer kortreist enn din egen hage?


Enten det er kalkun, and, gjess, sirand/gås, fasan, påfugl, høns eller vaktel så legger fuglene egg. Enkelte av disse artene legger kun noen få egg, få ganger for å så ruge dem ut selv. Andre er igjen avlet på for å gi oss mennesker tilstrekkelig med egg.


Det er høns man hovedsakelig har for eggene sin skyld. Høns er avlet frem i århundrer får å få maksimalt med egg ut av dem. Avhengig av rase så legger de ulik mengde egg. Dette må man undersøke før man anskaffer seg dyr. Ønsker man mye egg av dyrene – må man velge en rase som legger mye egg, ikke en prydrase som er avlet frem for skjønnheten.


Hønseegg finnes i utallige størrelser og farger. I hønseverden kan man finne alt fra turkise til sjokoladebrune egg. Størrelsene kan variere fra 30 gram til hele 65 gram (etter standarden). 


 

Tips og råd:


Hvordan få mer egg av arter som legger lite egg:

Ønsker man mer egg av fjærkre som legger lite egg? Er det arter som legger egg for å så legge seg ned å ruge, kan et triks være å fjerne eggene fra redet omløpende, slik at hønen må fylle på redet med egg. På denne måten vil du få flere egg, i stedet for at hønen ville lagt seg ned på ønsket antall egg.


Ekstra gul eggeplomme:

Egg fra hobbyhøns og da gjerne frittgående har en mye sterkere gulfarge på eggeplommen. Denne kan man også oppnå å få sterkere ved å tilføye mye mais i kosten.


Valg av fôr:

Bruk rett fôr. Dyr som ikke får den næringen de trenger, vil ikke legge noe særlig med egg.


Øke eggproduksjonen - bruk av lys og varme:

Eggproduksjonen følger lyset. Når vinteren nærmer seg og kulden stiger vil eggproduksjonen stagnere/stoppe. Dette kan man unngå ved å bruke varmelampe inne i hønsehuset.


-Ønsker man mer egg fra hønene er et tips å gjøre døgnet lengre. Dette gjøres ved at lys monteres inne i hønsehuset, og dyrene vil tro at dagene blir lengre. Dette er vanlig å gjøre om vinteren.


Stimuler til egglegging:

Bruk narreegg. Når dyrene ser egg i redet trigger det noe i dyrene som gjør at også de vil ha egg i redet. Det blir derfor ofte brukt «narreegg» for å sette i gang eggproduksjonen.


Egg og sykdomstegn:

Legger ikke dyrene egg når alle faktorene ligger til rette og dyrene ikke ser pigg ut er dette et tegn på sykdom. Les mer om sykdommer HER


Trivsel:

Trivsel har også noe å si for eggleggingen, se til at dyrene dine trives!


Holdbarhet:

Egg holder seg i mange måneder.


Kalk:

Kalk er hva eggeskallet er laget av, og det er derfor viktig at de har dette i kosten sin. Les mer om det HER. Legger dyrene egg med mykt skall/svakt skall, er det ofte et symptom på kalkmangel (skjellsand).


Vask av egg:

Vask eggene med lunkent vann. Da forsvinner skitt og lort som evt måtte være festet på egget. Rugeegg vaskes ikke.


Andre arter som legger mye egg:

Vaktel legger i gjennomsnittet 1,4 egg i døgnet. Dette er mer enn hva produksjonshøns klarer! Vaktelegg er små egg på ca 13 g, så de er betydelig mindre enn hønseegg.


Enkelte anderaser er også avlet frem for å legge mye egg. (peking, rouen)