Å drive med hobbyfjærfe krever ikke mye av deg. Det eneste som krever tid og arbeid (i tillegg til "møkking") er fôring. Fjærfe skal til en hver tid ha tilgang til rent vann og mat. Hvordan man ønsker å gjennomføre dette er individuelt.
De aller fleste i hobbyfjærfeverden bruker fôr og vann-automater. Dette er automater man fyller med fôr eller vann, enten daglig eller at man fyller de såpass opp at man kan ta en langhelg på hytta.
Avhengig av arter, så krever de ulike artene sitt. Forhør deg og finn den arten som passer deg, dine muligheter og ikke minst ønsker. Det er ikke alle typer fjærkre det er like lett å forlate for lenge uten oppsyn.
Fôring av fjærkre kan ta alt fra 2 minutter til flere timer – alt ettersom hvor mye man har. Å drive med fjærfe er en livlig og spennende hobby og har en lett tendens til å ekspandere, dette er noe de aller fleste i HHFK kan kjenne seg igjen i. Kjøp inn dyr og velg dyr som passer din hverdag.
Tenk deg nøye igjennom før du anskaffer deg fjærfe – har jeg tid? Har jeg mulighet? Har jeg økonomi?
Vann
Fjærkre skal alltid ha tilgang på rent vann. Enkelte velger å bruke vannautomater, andre gir daglig vann til dyrene sine - Dette er individuelt.
Drikkevannet til dyrene skal være rent på samme grunn som hos mennesker - å unngå sykdommer.
Tips og råd for valg av sted til drikkevann, se Fôringsplass
Avhengig av art så krever de ulike mengder med vann. Svømmefugler krever mer vann enn hønsefugler. Dette er ikke bare drikkevann, men også vann til å bade i (hygiene).
Fôring om vinteren
Mange blir skeptisk med tanken på å drive med fjærfe om vinteren - ikke vær det! Det er ingen problem å drive med fjærfe om vinteren. Så lenge dyrene har det bra der de bor og får den maten de krever er de mer en fornøyd.
Fôring foregår helt likt sommer som vinter, men man vil raskt oppdage at forbruket av kraftfôr vil gå opp etterhvert som vinteren kommer. Når kulden kommer forsvinner også godsakene fra naturen som dyrene elsker. Når alle disse "godsakene" i hagen forsvinner, forsvinner også en god del av vitamin og mineral tilskuddet til dyrene. Enkelte velger om vinteren og subsidiere med vitaminer og mineraler, mens enkelte velger å kun bruke kraftfôr. Dette er noe man må velge selv. Ser dyrene pjuske ut og ser ut til å ha mangler - tilføy vitaminer/mineraler.
Grønntfôr er også fint å gi om vinteren. Det er mye god næring i grønntfôr som fjærkre trenger og som de ikke alltid får nok av gjennom kraftfôret. Gi dem gjerne også matrester.
Vinter og vann
Når det kommer til vinter og vann er det mange som rynker på nesen. Ingen grunn til det! Gir man dyrene vann inne holder det med en varmepære over eller en varmeplate under vannkaret/automaten.
Gir man dyrene vann utendørs og det er minus bør man unngå automatene, disse vil sprekke og ødelegges. Bruk kar og baljer til å helle vann daglig oppi, og unngå at de sprekker og blir ødelagt.
Tips for fôring om vinteren:
Gi nok fôr til dyrene, dyrene må spise mer i kulden for å holde kroppsvarmen.
Tørk brennesle om sommeren og gi dem dette om vinteren. Dette er en gratis og flott mulighet til å gi dyrene grønntfôr om vinteren.
Frys ned bær og frukt om sommeren, dette er snadder for dyrene - spesielt om vinteren.
Støtt VFK og registrer oss som grasrotmottaker! Pengene går tilbake
til våre medlemmer i form av ulike aktiviteter klubben arrangerer.
Org.nr: 914 310 016
© Copyright. All Rights Reserved.
Email: hhfk@hanegal.info
Klubbtelefon:
Møtelokale:
Håsteins Gate 3, 5160 Laksevåg
Følg oss på Facebook