Valg og bruk av fôr

FOR NYBEGYNNERE

Å begynne med fjærfe

Valg og bruk av fór 


Kraftfôr er hovednæringen til dyrene. Det er via kraftfôret høns og fjærkre får mesteparten av mineraler/vitaminer og næringsstoffer og det er dermed viktig at man bruker rett fôr.

Det finnes flere fôrdistributører på markedet. Finn den som passer deg best.

Fjærkre trenger i tillegg til kraftfôr andre viktige mineraler og vitaminer som de gjerne ikke får nok av via kraftfôret (grønntfôr, skjellsand) dette er det viktig at dyrene får tilgang på.


 

Valg av kraftfôr


Ved oppdrett av kyllinger er det viktig å bruke et kraftfôr med høyt innhold av proteiner. Etter hvert som kyllingene blir noen måneder gamle, vil man gå over til et fôr mer tilpasset voksne fjærkre.


Ved fôring av voksne fjærkre er det viktig å bruke et fôr med høyt næringsinnhold, samt vitaminer og mineraler. Dette er hovednæringen til dyrene, og må tilfredstille behovene til dyra. 

Driver man med eggproduksjon, kan fôr med ekstra tilsatt kalk være et alternativ da høns med stor eggproduksjon har stort forbruk av kalk.


Enkelte hønsefôr inneholder ekstra tilsatt kalk. Dette er ugunstig for haner, og generelt alle hobbyfjærkre. Kalk er et veldig viktig mineral for fjærkre, men bør gies ved siden av kraftfôret(skjellsand), så dyrene selv kan velge hvor mye de kan spise og spise etter behov.I tillegg til kraftfôr er det enkelte ting fjærfe bør ha gjennom kosten:Bruk av grønntfôr


Enten man har dyrene frittgående eller innestengt bør de alltid ha tilgang på grønntfôr. Dyr med tilgang på dette vil ha en betydligere bedre helsetilstand enn høns som ikke har.

Grønntfôr inneholder mange godsaker som kraftfôret ikke kan måle seg opp mot. Dette er ikke noe som dyrene må ha daglig, eller som de lider noen nød uten. Vinteren er lang enkelte steder og det kan da gå lenge mellom hver gang dyrene får se grønntfôr. Det er derfor viktig å subsidiere med dette i ny og ne om vinteren og ellers i året. La dyrene gå fritt eller evt gi dem det i tillegg til kraftfôret inne i huset/utegården. Dette er en viktig kilde til næringsstoffer for fjærkre.Bruk av skjellsand/kalk


Det er veldig viktig at fjærfe har tilgang på skjellsand (kalk). Dette kommer som et valgfritt tillegg i f.eks en skål som dyrene kan til en hver tid velge å spise av. Skjellsand (kalk) er det viktigste mineralet for fjærfe, og er spesielt viktig for eggproduksjonen. Fôr - Hva annet kan jeg gi dyrene mine?


 

Brød

Dette er veldig vanlig å bruke. Brød er en favoritt hos de aller fleste dyrene og er bare bra for dem. Brød gir dyrene næring, samtidig som de kan spise seg mett på det.


Pass på; bruk brød og brødrester som et subsidie til kraftfôr. Bruker man kun brød i kosten til dyrene vil de etterhvert slite med lavt næringsopptak og anemi. Brød er i de fleste tilfellene sunt og godt, men la dyrene ha tilgang på kraftfôr itillegg. På denne måten vil man kunne redusere fôrforbruket og derav utgiftene.


- Kontakt nærbutikker og hør om du kan få utgått brød. Dette er gratis og en flott mulighet for både deg og butikken - miljøvennlig er det og!"Knoe"

Knoe-oppskrift i pdf-format. Klikk her...Mais

Dette kan kjøpes knust i sekker eller man kjøper hermetikkbokser. Mais er sunt og godt for dyrene - og gir eggeplommen en ekstra fin gul farge i tillegg til å gi dyrene en skinnende flott fjærdrakt. Dette er ikke noe dyrene krever, men som enkelte oppdrettere bruker som tillegg til kraftfôr.Korn/frø

ulike kornsorter og frø er næringsrikt og godt for dyrene. Dette får du også kjøpt hos din lokale forhandler.Matrester

Fjærkre er så og si altetende, men det er ikke alt som er like lurt å gi dem. Ikke gi dyrene noe du selv ikke ville spist.Enkelte ting er det viktig å styre unna:


- for salt mat.


- for mye stivelse (rå potet)


- Styr unna mat som kan avgi smak på eggene! (fisk f.eks).


Ser man bort fra dette er matrester en flott mulighet til å variere kostholdet til dyrene, tilføye viktige vitaminer og mineraler og selvfølgelig bli kvitt avfall.Vitaminer & mineraler

vitaminer og mineraler er hos høns, som hos alle andre dyr viktig for helsen. Som sagt så er det vi som gir via kraftfôret mesteparten av næringen til våre dyr. Kraftfôrene er satt sammen for å tilfredstille behovene til de ulike dyrene, men kun kraftfôr holder ikke alltid.

For å ha sunne og friske dyr er det viktig at fjærkrene har tilgang til uteareal eller andre kilder til vitaminer og mineraler. Dyr som har tilgang til utearealer vil kunne finne det de måtte ønske: makk, insekter, bær og ikke minst gress/grønntfôr - her er det stappet av viktige godsaker for de fjærkledde!

Husk at solen også avgir sine vitaminer.


Frittgående dyr er sunne dyr!


Har man ikke mulighet til å ha frittgående høns, er det da lurt å tilføye vitaminer/mineraler selv. Enten ved å plukke inn grønt og bær etc inn til dyrene eller bruke vitamin/mineral tilskudd i drikkevannet. Dette kan man få kjøpt både på; Midtun zoo og Gamebird